zaterdag , 23 januari 2021
Gratis en vrijblijvend

Vacuüm/heatpipes VS vlakke plaat collectoren

In een vorige post heb ik in het kort uitgelegd hoe vlakke plaat en vacuüm/heatpipe collectoren werken. Ik zal de twee hieronder met elkaar vergelijken.

Zowel de heatpipes als vacuümbuis collectoren zijn voorzien van kostbare antivries vloeistof die temperaturen van 160 tot 250 °C voor hun kiezen krijgen. De vloeistoffen slijten sneller i.v.m. de hoge temperaturen.

Doordat de collectoren onderheven zijn aan regelmatige verhitting zijn de expansievaten en eventuele kleppen en pompen regelmatig het slachtoffer.

De meeste vlakke plaat collectoren zijn zo ontworpen dat er maar een minimale hoeveelheid vloeistof wordt verdampt om de collector weer te kunnen vullen met damp. Bij de vacuümbuis/heatpipe collectoren moet wel de volledige inhoud van de collector verdampen. Het antivries middel wordt hier meer op de proef gesteld en beschadigt dus sneller. Ook het expansievat lijdt hier aan extra slijtage.

Natuurlijk is het van belang bij vacuümcollectoren dat het vacuüm in de buis behouden blijft. Het risico is groot dat bij de montage de collectoren beschadigen en zo het vacuüm verdwijnt. De vlakke plaat collectoren zijn vele malen sterker en brengen dus minder risico’s met zich mee.

De vacuümbuiscollectoren verliezen in de winter veel minder snel warmte dan de vlakke plaat collectoren. Omdat vacuümbuis collectoren zeer goed isoleren door het vacuüm, kan je snel zien of de collectoren nog intact zijn. Wanneer bij de collector het sneeuw gesmolten is weet je dat de collector kapot is. Wanneer je met vlakke plaat collectoren de zonnepomp aan zet kan je geforceerd de platen laten ontdooien.

Kies de juiste collector bij een specifieke toepassing

Zo wordt er veel gezegd dat vacuümbuis collectoren over het algemeen beter zijn omdat ze in koude omstandigheden een hoger rendement hebben. Zo is een vacuümbuis bij een buiten temperatuur van -10 °C wat in het voordeel. Vaak is het zo dat de zon met deze temperaturen wat minder schijnt. De vacuümbuis collectoren moeten zicht het meest bewijzen in de lente en herfst wanneer de temperaturen tussen de 5 en 10 °C schommelt. Voor bijvoorbeeld het warm houden van de vloerverwarming. In deze periode presteert de vlakke plaat collector net zo goed als de vacuümbuiscollector. Over het algemeen wordt de vlakke plaat collector gebruikt voor huishoudelijk gebruik. En de vacuümbuiscollectoren worden meestal ingezet voor het verwarmen van de leefruimten.

Mocht u tot aanschaf overgaan zou ik je adviseren meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Je kunt op mijn website gratis en vrijblijvend offertes vergelijken van professionele zonneboiler/zonnecollectoren  installateurs bij jou in de buurt. Mocht u zoekende zijn naar zonnepanelen en de kosten wilt u netjes op een rijtje hebben vraag dan vrijblijvend offertes aan.

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang uw offertes voor zonnecollectoren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CAPTCHA afbeelding

*

Scroll To Top