maandag , 30 november 2020
Gratis en vrijblijvend

Werking zonnecel/zonnepaneel

Hoe werkt een zonnecel?

Ik zal u nu wat meer uitleg geven over de werking van een zonnecel. Natuurlijk weet u dat een zonnecel energie produceert uit licht. Als we kijken naar de werking van een gloeilamp is dit precies het tegenovergestelde.

Wat ik al eerder in een post had vermeld is dat een zonnecel een andere benaming is van de eigenlijke fotovoltaïsche cel. De technologie maakt het ook mogelijk om kunstlicht om te zetten in energie. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor kleine apparaten. Maar op grote schaal is dit natuurlijk zinloos.

In een zonnepaneel zitten geen bewegende delen (behalve op nanoschaal). De opwekking van elektriciteit is het gevolg van de wisselwerking tussen fotonen en elektronen. fotonen zijn de basisdeeltjes van licht en elektronen zijn de basisdeeltjes van elektriciteit.

Basis principe van een zonnecel

Als we kijken naar het principe van een zonnecel is deze gebaseerd op het feit dat elektronen uit hun atomen loslaten. Dit gebeurd wanneer er licht op valt. De gebeurd met name bij halfgeleiders zoals silicium elektronen. Een halfgeleider is een samenstelling waarin de geleiding van elektrische stroom gecontroleerd kan worden.

Daarnaast hebben we ook nog zwervende atomen

De meeste zonnecellen bestaan uit twee lagen silicium. Wanneer er dan bepaalde kleine onzuiverheden aan toe gevoegd worden, ontstaat er een subtiel maar toch belangrijk verschil tussen beide lagen. Zo wordt er aan de bovenste laag fosfor toegevoegd en aan de onderste laag borium. Beide stoffen vormen een verbinding met het silicium.

De buitenste schil van het stofje Fosfor bestaan uit vijf elektronen. Bij Borium is dat drie. Silicium heeft er vier. Sommige atomen hebben in de bovenste laag silicium een elektron te veel. Sommige hebben er in de onderste laag eentje te weinig.

Carrousel

Een elektron die losgeslagen is in de onderste laag vult daar de open plek van een atoom met te weinig elektronen. De andere elektronen in de bovenste laag nemen de plaats in van het elektron dat er vandoor ging. Wanneer er ergens een ‘gat’ ontstaat  neemt altijd het dichts bijzijnde elektron zijn plaats in, daarbij zal er steeds een nieuw ‘gat’ ontstaan.

Zo ontstaat er een carrousel van elektronen (gaten) op gang tussen beide lagen. Door de in de bovenste laag bewegende elektronen (negatief) en de onderste laag bewegende elektronen positief geladen zorgt ervoor dat de bevrijde elektronen in een bepaalde richting vloeien. Zo ontstaat er een elektrische stroom. Een metalen laag tussen beide lagen vangt deze elektrische energie op. Deze klassieke silicium zonnecel is ondertussen al 60 jaar oud.

Zonnepanelen

Mocht het zijn dat u ondertussen zelf gebruik wilt gaan maken van zonnecellen, dan zou u kunnen over wegen zonnepanelen aan te schaffen. Zo kunt u, uzelf en uw gezin voorzien van elektriciteit van de zon. U bespaart op deze manier geld en u draagt een steentje bij aan het milieu. Op dit moment krijgt u zelfs subsidie (tot wel €650,-) op zonnepanelen. Via dit onderstaande formulier kunt u vrijblijvend offertes aanvragen bij zonnepanelen leveranciers bij u in de regio. Hier vindt u een overzichtje van de kosten van zonnepanelen. U kunt zo op deze manier de verschillende zonnepanelen leveranciers met elkaar vergelijken.

U kunt u gegevens in het onderstaande formulier invullen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CAPTCHA afbeelding

*

Scroll To Top